UNESCO

UNESCO nominatie stempelIn 2020 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau. Samen laten ze zien hoe groot die militaire verdediging met water als bondgenoot was. Ze zijn uniek en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties.

Waarom UNESCO Werelderfgoed

De UNESCO-status van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een soort Michelinster voor het erfgoed. Het is goed voor het toerisme en voor het behoud en ontwikkeling van dit rijksmonument. In de afgelopen jaren zijn veel forten en vestingen gerenoveerd en ze hebben nieuwe functies gekregen. Er zijn veel recreatiemogelijkheden: van wandeltochten en overnachten op of in een fort tot kookworkshops en wijnproeverijen. In het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik  komt het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot leven.

Steun voor UNESCO-nominatie

Al meer dan 60 organisaties steunen de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze vinden het belangrijk dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt beschermd en behouden. Ze willen daar zelf aan bijdragen en ook dat iedereen kan genieten van het mooie landschap, de prachtige bouwwerken en de bijzondere activiteiten.

Lees meer over de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Over de Waterlinie Stelling van Amsterdam

 

Man renoveert muur