UNESCO
Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau en heten nu samen de Hollandse Waterlinies. Ze vertellen het bijzondere verhaal van de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties.
Waarom UNESCO Werelderfgoed
De UNESCO-status van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een soort Michelinster voor het erfgoed. Het is goed voor het toerisme en voor het behoud en ontwikkeling van dit rijksmonument. In de afgelopen jaren zijn veel forten en vestingen gerenoveerd en ze hebben nieuwe functies gekregen. Er zijn veel recreatiemogelijkheden: van wandeltochten en overnachten op of in een fort tot kookworkshops en wijnproeverijen. In het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik komt het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot leven.
Kroon op het vele werk
Het toekennen van de UNESCO Werelderfgoed status is een kroon op het werk van velen. Jaren is er aan gewerkt om de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Stelling van Amsterdam. Meer dan 60 organisaties hebben de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gesteund. Al die organisaties vinden het belangrijk dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt beschermd en behouden voor de volgende generaties. Ze willen daar zelf aan bijdragen en ook dat iedereen kan genieten van het mooie landschap, de prachtige bouwwerken en de bijzondere activiteiten.
Lees meer over de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Over de Waterlinie Stelling van Amsterdam