Duik de geschiedenis in

Wat is UNESCO?

UNESCO Werelderfgoed is een gebied of gebouw dat zo bijzonder is dat het wereldwijd uniek en onvervangbaar is. Om dit erfgoed van de wereld internationaal te kunnen beschermen, is vijftig jaar geleden het Werelderfgoedverdrag gesloten met maar liefst 192 landen.

Vrede creëren in de hoofden van mensen, dit is de basisgedachte van UNESCO. Werelderfgoed speelt daarin een rol en ook onderwijs en wetenschap. Het draait daarbij om: respect, begrip, leren van en met elkaar over interculturele diversiteit en hoe je verschillen kunt overbruggen.

Een groep jongens en meisjes bewondert een betonnen groepsschuilplaats omgeven door veel planten en bomen.

Michelin ster voor het erfgoed

De UNESCO Werelderfgoedstatus van de Hollandse Waterlinie is een soort Michelinster voor het erfgoed. Het is goed voor het toerisme en voor het behoud en de ontwikkeling van dit unieke erfgoed. Door de jaren heen is de functie van forten en vestigingen veranderd. Er is nu van alles te beleven en te ontdekken: van wandeltochten en overnachten op of in een fort tot kookworkshops en wijnproeverijen.

De toekenning van de UNESCO Werelderfgoedstatus is een belangrijke erkenning om trots op te zijn. Samen met vele partners en vrijwilligers geven we dit verhaal graag door aan de volgende generatie.

Een vrouw staat op een brug samen met haar fiets. Op de achtergrond is een rond fort zichtbaar.

De linies zijn uniek

UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies is uniek. Nergens in de wereld zijn zulke slimme waterverdedigingswerken te vinden. De Hollandse Waterlinies bestaat uit twee delen: de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. En de Nieuwe Hollandse Waterlinie, UNESCO Werelderfgoed sinds 2021.

De Hollandse Waterlinies vertelt het unieke verhaal van Nederlands militair waterbeheer en vestingbouw. Nooit eerder is op zo’n grote schaal en op zo’n slimme manier het landschap en het water gebruikt om de vijand op afstand te kunnen houden. Ze zijn het bewijs van het Nederlands meesterschap in waterbeheer. Het is dus meer dan terecht dat de Hollandse Waterlinies de Werelderfgoedlijst deelt met bijvoorbeeld de Chinese Muur en het Vrijheidsbeeld. Allen uniek in de wereld.

Zo werkt de linie
Een groot bakstenen fort omgeven door veel groen.

Betekenis van UNESCO-status

De Werelderfgoedstatus geeft aan dat het gaat om uniek en uitzonderlijk erfgoed. Het is een wereldwijde erkenning. Het is erfgoed waarvan de wereld het belangrijk vindt dat het behouden blijft en dat het verhaal doorgegeven wordt aan de volgende generaties.

Het is de taak van de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat het erfgoed goed beschermd blijft en dat het verhaal te beleven is en doorgegeven wordt. De overheid werkt hierin samen met allemaal betrokkenen zoals waterschappen, natuur organisaties, ondernemers en ook vele vrijwilligers. Om het erfgoed te beschermen moet bij nieuwe ontwikkelingen zoals woningbouw of windmolens altijd rekening worden gehouden met de unieke waarde van het erfgoed. De ondernemers en vrijwilligers maken het erfgoed beleefbaar en geven het verhaal door.

Volwassenen wandelen over een binnenplaats op een fort.