Ode aan de Hollandse Waterlinies

In 2021 brengt Nederland een Ode aan het Landschap. Het landschap van de Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen – is een open gebied aan de rand van de Randstad. Hier heeft de mens in het verleden een verbond gesloten met het water en de natuur. Tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies maak je kennis van de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten. 

Verhalen van het landschap

Maak kennis met de verhalen van het landschap tijdens een fortensafari met de boswachter, proef de smaken van de waterlinie in pop-up restaurant Sterk Water of verwonder je over een sterk staaltje bouwkunst in de 3D waterwerken expositie De Hollandse Waterlinies door een andere bril. Tijdens de start van het fortenseizoen stellen vele verdedigingswerken hun deuren open.

Landschap in beweging

Ga je liever de sportieve kant op in de Hollandse Waterlinies? Stap dan op de fiets om het gebied te verkennen tijdens de Hollandse Waterlinies Fietstour of kijk je ogen uit tijdens een van de Waterlinie Wandeltochten.

Het geheim van de Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies zitten vol geheimen. Tijdens de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt aan elkaar verbonden om je te laten kennismaken met het gebied. Een belangrijk geheim van de waterlinies is het water en alle waterwerken die aangelegd zijn om grote delen van het land onder water te kunnen zetten. Dit geheim en de verhalen van het water staan centraal tijdens We Sluiten de Linies. Tegelijkertijd vindt het Fortenfestival plaats, vol bijzondere en geheimzinnige activiteiten. Op 4 september 2021 PLOFT de  Plofsluis in Nieuwegein om te vieren dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie UNESCO Werelderfgoed is! Vier dit heugelijke feit met ons mee en kom op 4 september tussen 21:15 en 22:30 kijken naar een spectaculaire video mapping op de Plofsluis. Laat je verrassen!

Meer weten?

Bekijk voor een overzicht van alle activiteiten tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies de website. Tijdens dit jaar brengen vijf andere Nederlandse organisaties een Ode aan het Nederlandse Landschap. Bekijk Holland.com voor alle initiatieven!