Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies samen met de Stelling van Amsterdam. Ook is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland.

Water als bondgenoot

test

Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap. Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen.

Kinderen op vlot bij GeoFort

Het geheim van de Waterlinie

Het systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: ze is er wel, maar je ziet haar niet!

Meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

Het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is uniek in de wereld. Wil je er meer over weten? Breng een bezoek aan het Waterliniemuseum of volg een rondleiding op een van de forten.

Waterlinie toen Waterlinie nu

 

Kinderen met VR brillen in Waterliniemuseum