Slot Loevestein Slot Loevestein

Slot LoevesteinSlot Loevestein

Kruip in de wereld waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Bezoek de vesting, een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Het kasteel was vroeger ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit met gezin of collega’s. Je kunt het kasteel ook gebruiken als feestlocatie, congreslocatie of voor een overnachting. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens en in de kelder kun je de ervaring van hoogwater voelen. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. In de Taveerne kun je genieten van een kopje koffie of een lekkere lunch. Of ga prinsheerlijk overnachten in de luxe Suite & Breakfast. Het slot is ook bereikbaar met het pontveer of de watertaxi vanuit Gorinchem.

Prachtig rivierenlandschap

Slot Loevestein ligt in de uiterwaarden van de Maas en de Waal, en vormt samen met de Vestingdriehoek het sluitstuk van de Hollandse Waterlinie. In dit waterrijke gebied kan de natuur haar gang gaan, waardoor er een prachtig rivierenlandschap ontstaat met een grote diversiteit aan (water)planten en dieren. In het Munnikenland zijn grote grazers uitgezet, zoals kuddes Konikpaarden en de unieke rundersoort Rode Geus. Het gebied is fantastisch om te ontdekken op de fiets, per voet of vanaf het water.

Slot Loevestein toen

Slot Loevestein ligt daar waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. Ridder Dirc Loef van Horne koos deze locatie bijna zes eeuwen geleden vanwege haar strategische ligging. Voordat Loevestein tot de Oude en daarna de Nieuwe Hollandse Waterlinie behoorde, diende het kasteel als staatsgevangenis waar onder andere rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot vast zat. Hij wist in 1621 te ontsnappen in een boekenkist.