Fort Vuren Fort Vuren

Fort VurenFort Vuren

Fort Vuren staat al eeuwenlang te pronken in de uiterwaarden langs de Waal. Het vestingwerk werd in 1844 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om te voorkomen dat de vijand richting het westen trok. Enkele jaren later werd er bovenop het fort een bomvrije toren gebouwd en werd er een gracht omheen gegraven. Vanaf dat moment was het alleen nog maar via een ophaalbrug te bereiken. Vandaag de dag hoeft de brug niemand meer tegen te houden en is het fort met zijn mooie binnenplaats toegankelijk om te eten, drinken, overnachten of te feesten.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog kreeg Fort Vuren een Duitse luchtaanval te verwerken. Het kwam in Duitse handen en bleef dat tot de laatste dagen voor de bevrijding. Daarna deed het dienst om verschillende ‘foute’ Nederlanders uit de regio te interneren. Deze geschiedenis wordt tentoongesteld in het WOII & Vliegeniersmuseum dat in het fort gevestigd is.

Voor de fiets- en wandelliefhebbers is er ook genoeg te beleven. Zo zijn er verschillende wandelroutes en fietsroutes zoals het Waterliniepad en verschillende struinroutes die lopen langs het fort. Ook is er een mogelijkheid om de Vurensche Polderpad te gaan lopen. Op de fiets kan je de mooie omgeving ontdekken. Fort Vuren is de poort naar West Betuwe, maak kennis met de prachtige natuur en omgeving die de gemeente te bieden heeft.