Eiland van Schalkwijk

Het Eiland van Schalkwijk ligt vlak onder Utrecht. Hier vind je dicht bij elkaar een aantal imposante forten. Het Werk aan de Korte Uitweg (fort WKU) is dagelijks open voor een hapje of een drankje en je kunt er kamperen. Lunet aan de Snel is het Waterfort. En Fort Honswijk is nog in ontwikkeling, maar erg indrukwekkend.

Werk aan de Korte Uitweg

Werk aan de Korte Uitweg

Dit kleine verdedigingswerk ten zuiden van Schalkwijk is een bijzondere plek. Je kunt hier midden in de natuur kamperen. Ook kun je hier terecht voor een hapje en een drankje in het sfeervolle theehuis. Een ideale plek om te relaxen na een mooie wandeling. In de fortkazerne zijn ook ruimtes voor feesten en vergaderingen.

fort WKU
Lunet aan de Snel

Lunet aan de Snel

In het kleine fort aan het inundatiekanaal bij Honswijk zit het educatieve centrum Waterfort. Bezoekers kunnen hier kennismaken met het thema Water. Het interactieve centrum geeft voorbeelden van watergebruik: verdediging met water, bescherming tegen water, het gebruik van water voor voedselproductie en het belang van drinkwater. Bezoekers kunnen experimenteren en kinderen kunnen lekker spelen met water.

Lunet aan de Snel
Fort Honswijk

Fort Honswijk

Het imposante Fort Honswijk ten zuiden van Houten aan de Lek is in herontwikkeling. Het is soms toegankelijk voor publiek zoals op Open Monumentendag. Ook stelt de gemeente Houten het fort steeds vaker open voor andere leuke activiteiten. De stichting Honswijk-Everdingen organiseert elke 2e en 4e zondag van de maand rondleidingen. Voor wandelaars is het fort dagelijks toegankelijk.

fort Honswijk

Activiteiten in de Waterlinie

Wil je op de hoogte blijven van leuke activiteiten? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar toplocaties