Wijk bij Duurstede en Krommerijnder

Waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn, daar ligt Wijk bij Duurstede. Deze plaats kent een lange historie en stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad, een van de voornaamste handelscentra van Europa. Wijk bij Duurstede heeft een prachtige oude binnenstad met veel culturele en historische bezienswaardigheden. Neem de Grote Kerk op de markt, dat is een van de belangrijkste rijksmonumenten in het oude stadshart. Halverwege de 15e eeuw heeft David van Bourgondië deze kerk uitgebouwd tot een driebeukige kruiskerk. Maar Wijk bij Duurstede biedt meer, veel meer. Al wandelend, fietsend of rijdend over de dijken, heb je de prachtige vergezichten over de Lek. En geniet na een heerlijke tocht van de vele terrasjes en restaurants.

Wijk bij Duurstede en Krommerijnder

Wandelen langs de Kromme Rijn

In Wijk bij Duurstede splits de Kromme Rijn zich af van de Nederrijn en slingert door het mooie landschap. Een prachtige wandeltocht loopt langs de Kromme Rijn, het Kromme Rijn pad, vanaf Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Je wandelt door historisch erfgoed, want vanaf 1870 was de Kromme Rijn een belangrijke rivier voor het aanvoeren van inundatiewater voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een deel van de rivier is daarom gekanaliseerd en voorzien van sluizen. Om deze militaire voorzieningen goed te beschermen plaatste het toenmalige Ministerie van Oorlog honderden met de hand gehakte grenspaaltjes met letters en nummers om de grenzen van dit gebied aan te geven Let op of je er nog eentje tegenkomt!

Trekschuit Kromme Rijnder

De Krommerijnder

De Krommerijnder is een naar origineel model nagebouwde trekschuit. Dit type schepen voer eeuwenlang over de Kromme Rijn van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en terug. Militaire strategen lieten eeuwen geleden hun oog vallen op de Kromme Rijn door de strategisch ligging. In het gebied zijn daarom veel forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je kunt in een tochtje van twee uur de mooie natuur èn het historische erfgoed langs de oevers zien. De boot wordt aangedreven door een fluistermotor, waardoor je in alle stilte kunt genieten. Onderweg krijg je informatie over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede, Cothen,  de Kromme Rijn en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Krommerijnder

 

https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/app/uploads/2019/04/Kersen-hut.jpg

Kom kerseneten in Cothen

Het is goed kerseneten in Cothen! In het hart van de Kromme Rijnstreek vind je het Kersenmuseum waar je de eeuwenoude kersenteelt ontdekt. Of eet de lekkerste friet bij Het Oude Raedhuys, uit verantwoord frituurvet, dus het mag. Ga ook even kijken bij een sluis- en stuwcomplex uit 1865 dat hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Belangrijkste reden voor de bouw was de aanleg van een tweede ring van forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Kersenmuseum

 

Lunch, diner en overnachten

Bij de Wijkse molen met uitzicht op de sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie staat De Graanschuur. Hier kun je heerlijk lunchen. Voor lunch en diner kun je ook terecht bij Restaurant de Engel. Wil je blijven overnachten in Wijk? Reserveer dan bij Hotel Brasserie Florian. Of blijf een nachtje slapen bij de sfeervolle B&B de Vlonder aan de Kromme Rijn in Cothen.