Wandelreeks Vestingsteden

Wandelreeks VestingstedenVesting Brielle

Wandelreeks VestingstedenVesting Gorinchem

Wandelreeks VestingstedenVesting Willemstad

Stadsgrachten, zware kanonnen en stevige muren met grote poorten: dit zijn de kenmerken van een vestingstad. Tijdens de middeleeuwen was Nederland vele vestingsteden rijk. Deze militair belangrijke steden werden tussen de 15e en 18e eeuw versterkt om de vijand buiten te houden, zodat binnen de muren het bruisende stadsleven kon plaatsvinden. Veel vestingen zijn verloren gegaan, maar sommige kunt u nog steeds bezoeken. In deze wandelreeks krijgt u de kans om drie prachtige parels te ontdekken: Brielle, Willemstad en Gorinchem

De eerste wandeling vindt plaats in Brielle, een stadje dat nog steeds de sfeer ademt van vervlogen tijden. Omdat er sinds 1713 weinig is veranderd aan de vesting, behoren de Brielse vestingwerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van ons land.

Tijdens de tweede wandeling gaan we erop uit in Willemstad, waar bastions, soldatenhuisjes, een kazerne, kruitmagazijnen en bunkers nog steeds te bezichtigen zijn.

Voor de laatste wandeling ontmoeten we elkaar in Gorinchem, dat door de ANWB werd uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland. We lopen over de nog complete vestingwal, vanwaar we een spectaculair uitzicht hebben over de omliggende rivieren. Ook slaan we de stellingmolen, de originele stadspoort en het ‘Hugo de Grootpoortje’, waardoor Hugo de Groot verkleed als metselaar wegvluchtte na zijn ontsnapping uit Slot Loevestein, niet over.

U kunt kiezen tussen de ochtendwandeling die is van 11:00 tot 13:00 of de middag wandeling van 14:00 tot 16:00.
Start data en tijden:

Zondagochtend 11, 18 & 25 september    11:00-13:00 uur
Zondagmiddag 11, 18 & 25 september    14:00-16:00 uur

Bezoek website