The Sphere Quartet op Fort Nieuwersluis

The Sphere Quartet op Fort NieuwersluisFort Nieuwersluis

Neem een kijkje op het fort en luister daarna naar The Sphere Quartet met het beroemde Kwintenkwartet van Haydn.
Geheime locatieVerborgen oase langs het Amsterdam Rijnkanaal, dit fraaie onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf deze plek konden de Nieuwe Wetering, de Vecht en de wegen langs deze rivieren onder schot genomen worden. Reden om hier in 1629 al een schans te bouwen. In 1673 werd deze versterkt als onderdeel van de (oude) Hollandse Waterlinie. Al die tijd bleef het fort zo geheim mogelijk voor de vijand. Het ontbrak zelfs op reguliere landkaarten. Ook na de Tweede Wereldoorlog, toen het fort zijn verdedigende functie al lang had verloren, bleef de functie het fort zo veel mogelijk geheim.
Ontdek de geschiedenis van Fort Nieuwersluis en neem een kijkje in het torenfort en in de commandopost van de Bescherming Bevolking.
Strijkkwartet der strijkkwartettenThe Sphere Quartet speelt onder andere een van de mooiste kamermuziekstukken van Haydn. Haydn wordt wel de vader van het strijkkwartet genoemd. Hij begon rond 1750 te experimenteren met muziek voor vier strijkinstrumenten bedoeld voor thuis in de kamer. Later vervolmaakte hij deze kamermuziek. Strijkkwartet opus 76 nummer 2 (z’n 61ste kwartet), geschreven in London in 1794, kreeg de bijnaam Kwintenkwartet vanwege de opvallende opening van toonopvolgingen 
Praktische informatieParkeren kan op het fortterrein.In de Theetuin wordt koffie/thee/taart en lunch verkocht. Trek tijdens de rondleiding warme kleding aan.

Bezoek website