Koude oorlog weekend

Koude oorlog weekendLunet I

Tijdens het weekend van 22 en 23 oktober a.s. (tussen 10.00 en 16.00 uur) gaan we op Lunet 1 zestig jaar terug in de tijd. In dat weekend staan we stil bij de Cuba-crisis in 1962: dé climax van de Koude Oorlog (van ruwweg 1945-1991). Het programma op Lunet 1 is onderdeel van een landelijk programma georganiseerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. Dat weekend zijn OVERAL militaire en civiele gebouwen, plekken en musea gerelateerd aan het thema Koude Oorlog open voor publiek.

De Nationale Commandobunker voor de BB (Bescherming Bevolking), in 1955 gevestigd in de linker flankazemat van Lunet 1 in Utrecht, speelde in die tijd een bijzondere rol. De BB werd in 1952 opgericht om hulp te verlenen in een oorlogssituatie die tijdens de Koude Oorlog soms heel dichtbij leek. Brandweerploegen, medische hulpdiensten en een reddingsdienst moesten in actie komen na bombardementen en zelf na een atoomaanval.

De commandocentrum maakte eerst gebruik van de 19e-eeuwse onderdelen van het kleine Waterliniefort. De oorlogsdreiging was echter zodanig toegenomen dat huisvesting niet meer voldeed.  Een nieuwe grote betonnen bunker is in 1960 gebouwd en ligt  onzichtbaar onder een aardedekking.
Spannend programma op Lunet 1 en in de bunker
Lunet 1 is op zaterdag 22 en zondag 23 oktober open voor publiek en biedt diverse activiteiten om bekendheid te geven aan de bijzondere functie en de tijd van de Koude oorlog . Dit doen we met:

Rondleidingen door de gangen van de Commandobunker en andere tot de verbeelding sprekende ruimtes op en rond het fort, met de zender die nog altijd actief isKleine tentoonstelling en lezingenRe-enactors die dat weekend in militaire outfits het verhaal uitbeeldenMilitaire voertuigen en spannende verhalen
En om de periode van de jaren ’60 nog meer terug te halen, verzorgen de huidige gebruikers van de Lunet, BUI (Bevordering Utrechtse Improvisatie) en Grounded, verschillende activiteiten. Ze heten u welkom en nemen u mee terug in de tijd met:
Vergeten Groenten en recepten uit die tijd – de Ossie-augurk en de US burger (nu vega hoor..)Vintage kledingbeurs met kleding van oma’s zolder, van bloemetjesjurk tot hot pantsHapjes en geuren – Koude Oorlog en warme happenMuziek die toen en nu verbindt: jaren ’80 synthers en politiek engagement (‘Voordat de bom valt’), maar dan met een moderne blikEen auditieve tour door de verhalen van de Commandobunker: nieuwe makers die de geschiedenis een klank geven
Heeft u interesse in die tijd, in de Koude Oorlog of in belangrijk historische gebeurtenissen?

Kom dan op zaterdag 22 of zondag 23 oktober a.s. naar Lunet 1 Lunet 1 is gratis geopend van 10.00 – 16.00 u.

Bezoek website