Het Dudok Quartet in het fort Uitermeer

Het Dudok Quartet in het fort UitermeerFort Uitermeer

In het plofhuis van het fort speelt het Dudok Quartet een prachtig programma met de strijkkwartetten van J. Haydn. Maar voor het zover is… krijg je de smeuïge verhalen te horen over Fort Uitermeer.
Stoer torenfortPrachtig torenfort op een strategische plek aan de Vecht. Een plek die Jac. P. Thijsse al in extase bracht toen hij er in 1915 langs peddelde. ‘We roeiden nu recht op Uitermeer aan, dat van hier te zien als een groot wit kasteel dat uit de rivier verrijst. De oeverzwaluwtjes die in de wallen nestelen, vlogen bij tientallen rondom onze sloep’, aldus de natuurbeschermer in het Verkade-album over de Vecht.
Terug naar de natuurHet Dudok Quartet speelt drie van de zes beroemde Zonnekwartetten (opus 20) van Joseph Haydn. Die naam verwijst naar het guitig stralende zonnetje dat in de originele uitgave stond afgebeeld, maar is ook symbool voor de opkomst van het strijkkwartet als genre. Hij componeerde ze in 1772, een tijd van persoonlijke spanningen en nieuwe filosofische en politieke ideeën in Europa. Haydn was kapelmeester aan het hof van Nikolaus Esterházy. Zijn paleis, het ‘Hongaarse Versailles’, was gebouwd op een groot moeras. Het was er het hele jaar vochtig en koud. En omdat het ver van Wenen lag moesten de musici maandenlang vrouw en kinderen missen. Veel van hen waren ziek en depressief. Ook de nieuwe ideeën die de kop opstaken in Europa lijken desondanks hoorbaar. Menselijke vrijheid, terugkeer naar de natuur, Sturm und Drang, in plaats van Verlichting en rationalisme.
Het Dudok Quartet is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Alle leden spelen op hoogwaardige strijkinstrumenten uit de collectie van het NMF. Voor de uitvoering van klassieke werken, ging stokkenbouwer Luis Emilio Rodriguez de uitdaging aan vier klassieke stokken voor het kwartet te bouwen, die perfect passen bij hun instrumenten en hun persoonlijkheden.
Programma19.45 uur: Lezing over het fort20.00 – 21.00 uur: Concert van het Dudok Quartet:
Praktische informatieHet plofhuis is toegankelijk voor mindervaliden.Na het concert is er in het plofhuis de mogelijkheid om een borrel te drinken.

Bezoek website