Herfstvakantie op Loevestein

Herfstvakantie op LoevesteinSlot Loevestein

Deze herfstvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot.

THEMA WATER
Slot Loevestein is 664 jaar oud en wie zo oud is heeft veel verhalen te vertellen. In 2022 draait alles om ‘water’ bij Slot Loevestein. De ligging tussen Maas en Waal, de dubbele slotgracht, de hollandse waterlinies, Hugo’s ontsnapping via het water… de geschiedenis van Loevestein is verweven met water. Soms als vijand, bij hoogwater, en soms als vriend, om de vijand juist buiten te houden. Enthousiaste museumgidsen zijn heel de dag aanwezig om je hier meer over te vertellen.

Aansluitend zie je in de nieuwe tentoonstelling “Denkend aan water” wat de stand van water is. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland? Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen gecombineerd met een verrassend ontwerp vormen een expositie waarin je het water kunt beleven. Bijvoorbeeld door te zweven op een schommel in de golven. Surrealistisch en magisch. Maar ook confronterend, want hoe voelt het als eeuwenoud erfgoed onder de golven verdwijnt?

WORKSHOP WAPENSCHILD SCHILDEREN
Op woensdag 19 en 26 oktober kunnen kinderen aansluiten bij een workshop wapenschild schilderen. Vroeger sierden het familiewapen de schilden van stoere ridders. In dat wapen zie je elementen die iets vertellen over hun familie, omgeving of gewoonten. Wat komt er op jouw wapenschild te staan?

1001 BOMMEN EN GRANATEN
Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel in de 1001 bommen en granaten presentatie. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen worden gestart. In de archeologische tentoonstelling ‘Opgegraven’ ontdek je meer over sporen van de vroegere bewoners.

Bezoek website