Escaperoom in fort-C in Muiden!

Escaperoom in fort-C in Muiden!Fort C (Muizenfort)

Escaperoom in fort-C in Muiden!Vesting Muiden

Een oud fort, een geheime kamer, een mysterieus object. Dit object was waarschijnlijk van De Cryptograaf. Wie was hij en wat is dit apparaat? Kom langs en ontdek… De Cryptograaf is een escaperoom, waar het doel niet is om te ontsnappen, maar om het mysterie van De Cryptograaf te ontrafelen. Dit doe je door lastige en unieke digitale en analoge puzzels op te lossen. Dit alles verwerkt in een gigantische puzzel-box.

Het is 1874, alles ligt klaar voor de bouw van Fort C als onderdeel van de Stelling Van Amsterdam. Maar de eerste bouwfase vindt in het diepste geheim plaats. Wie goed kijkt, zal zien dat er ongewoon diep gegraven wordt. Even later wordt de bouw provisorisch afgeschot. Er worden bouwmaterialen aangevoerd en gebruikt, maar niemand weet waarvoor of kan vertellen waarom. De werklui hebben een zwijgplicht gekregen. Na enkele weken bouwen komt er een nieuwe werkploeg. De schotten verdwijnen en het fort wordt afgebouwd. Wat onbekend blijft en ook niet op de bouwtekeningen te zien is, is naar later blijkt een extra kelder, diep onder het fort. Deze ruimte is de geheime kamer van ‘de Cryptograaf’, een geleerde met een brede wetenschappelijke kennis, die ook verschillende talen spreekt. Hij is officieel in dienst bij de ‘Secrete Regeeringszorg’, maar zijn ware identiteit wordt angstvallig bewaakt.
In deze kelder zal de Cryptograaf in alle rust en stilte werken aan de codering van het berichtenverkeer tussen de verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Vermoedelijk staat de C van Fort C voor cryptograaf.

De laatste jaren zijn er uit diverse bronnen en archieven stukken tevoorschijn gekomen, waarvan men vermoedt dat ze van zijn hand zijn, of dat er een van zijn codes op toegepast is. Maar de meeste daarvan heeft men tot op de dag van vandaag niet kunnen ontcijferen.
Onbekend is verder of er momenteel nog steeds een cryptograaf werkzaam is…

Wie Fort C binnengaat, krijgt die uitdaging gepresenteerd. Wat heb je nodig om de code te kraken? Logisch inzicht, het vermogen om samen te werken, doorzettingsvermogen, een beetje geluk en vooral ook veel geduld. De indruk bestaat namelijk dat de cryptograaf vanuit een basiscodering tal van andere versleutelingsmechanismes ontwikkeld heeft. Mogelijk heeft hij daarbij ook teruggegrepen op technieken uit lang vervlogen tijden en vergeelde boeken. Dat zijn geen uiterst geavanceerde methodes, maar je moet ze wel kennen.
Als het je dus lukt om één code op te lossen, ben je er nog lang niet. Stapje voor stapje kom je dichter bij de eerste code van de cryptograaf, en pas als je die weet te kraken zal hij zijn geheim met jou delen.  

Na de dood van de cryptograaf in 1910 is de deur naar deze ruimte afgesloten en de verhalen over de cryptograaf zijn langzaam veranderd in fabels. Vele hebben de deur geprobeerd te openen maar niemand is daar in geslaagd…

Bezoek website