Bezoek FortKijkuit

Bezoek FortKijkuitFort Kijkuit

Het Fort Kijkuit is een verdedigingswerk gebouwd in de negentiende eeuw, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Neem eens een kijkje op Fort Kijkuit.

Europa Nostra Prijs
Natuurmonumenten heeft voor Fort Kijkuit in Kortenhoef de prestigieuze EU Prijs gekregen in de categorie: behoud en instandhouding van cultureel erfgoed. De Europa Nostra Prijs is de belangrijkste prijs in Europa op het gebied van cultureel erfgoed

Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis en er bovenop een geschutsopstelling. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer 50 manschappen. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt, bij het aanbrengen van gronddekking rondom het wachthuis.

Historie in de natuur
Fort Kijkuit bestaat uit verschillende bouwwerken; een oude fortwachterswoning, een buskruit- en projectielenmagazijn en een houten loods. In 1933 is er een moderne kazemat van gewapend beton bij gebouwd, bedoeld voor de opstelling van een vuurwapen. De kazemat heeft een stalen schild van 20 centimeter dik en is afkomstig van het in 1927 gesloopte pantserschip Hare Majesteit Tromp. Helaas verhinderde het de invasie van 1940 niet, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Zij wisten precies waar het fort zich bevond, ook al stond het tot begin jaren zestig op geen enkele topografische kaart.

Wat kun je doen bij Fort Kijkuit?
In de kazerne van Fort Kijkuit is het beheerkantoor van de Vechtplassen gevestigd. Als er boswachters aanwezig zijn, is het fortterrein toegankelijk voor het publiek. Meestal is dit van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. In het weekend is het fort gesloten.

Bezoek het informatiepunt in het voormalige kruithuis en kom meer te weten over de geschiedenis van het fort, de bijzondere natuur in de omgeving en over fiets-, wandel-, en vaarroutes. Vanaf het uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël. In de fortgracht zie je met een beetje geluk vogels als kuifeend, fuut en de ijsvogel. Verspreid op het terrein staan picknicktafels. Er is een aanlegplek voor bootjes.

Bezoek website