Bezoek Forteiland Pampus

Bezoek Forteiland PampusForteiland Pampus

Kom naar Forteiland Pampus! Midden in het IJmeer vlakbij Amsterdam, Werelderfgoed & Rijksmonument. Ontdek de belevingsroute of maak een virtuele ballonvaart.

400 jaar Hollandse historie
Iedereen kent het gezegde ‘voor pampus liggen’. Handelsschepen uit Oost-Indië kwamen letterlijk voor Pampus te liggen. Zij waren te zwaar beladen om over de zogenoemde ondiepte te varen. Daar wachtten zij tot ze werden gelost óf met het scheepskameel werden gelift. Toen eind negentiende eeuw de Stelling van Amsterdam werd gebouwd om Amsterdam te verdedigen, kreeg het forteiland dat werd aangelegd de naam Pampus.
Als een stille wachter in het IJmeer lag het eiland op de route naar Amsterdam. Met de twee gigantische kanonnen in de geschutskoepels konden indringers over het water worden tegengehouden. De gidsen op Pampus kunnen er alles over vertellen.

Openingstijden 2022
Veerdienst Muiden – Pampus – dinsdag t/m zondag
Afvaart Muiden 10.30 uur
Afvaart Muiden 11.30 uur
Afvaart Muiden 12.30 uur
Afvaart Muiden 13.30 uur
Afvaart Muiden 14.30 uur

Je boekt een ticket voor de heenvaart, een tijd om terug te varen kun je zelf uitkiezen. Het veer vanaf Pampus vertrekt om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur.

Veerdienst Amsterdam – Pampus
Veerdienst Amsterdam vaart in 2022 weer van april tot en met oktober in het weekend en de schoolvakanties van Amsterdam-IJburg naar Pampus. Klik hier voor info en tickets.

Veerdienst Almere – Pampus
Veerdienst Almere vaart in 2022 weer van april tot en met oktober op zaterdagen van Almere-Muiderzand naar Pampus. .Klik hier voor info en tickets.

Op eigen gelegenheid
Wees welkom met eigen boot, kano, SUP of ander varend materieel. Op de dagen dat ons veer vaart, is Pampus ook geopend voor bezoekers die op eigen gelegenheid komen. Het eiland opent om 10.30 uur en sluit om 17.00 uur. Afmeren is gratis, tickets voor het fort kunnen ter plaatse worden aangeschaft, of laat je pas voor gratis entree scannen (zie prijzen hiernaast).

Prijzen 2022
Hieronder de prijzen voor het Pampusveer uit Muiden en entree tot het fort. We adviseren je van te voren via onze ticketshop te reserveren, zo ben je verzekerd van een plek op het veer.

Entree en veer – aan boord Volwassenen:  € 18,00    
Entree en veer – aan boord Kind 4 t/m 12 jaar: € 14,00
Entree en veer – online    Volwassenen: € 17,00    
Entree en veer – online    Kind 4 t/m 12 jaar: € 13,00

Museumkaart entree gratis – alleen veer Volwassenen: € 8,50
Museumkaart entree gratis – alleen veer Kind 4 t/m 12 jaar: € 6,50

Bezoek website