Veldslag met winterbivak

Veldslag met winterbivakSlot Loevestein

Hoe zag een militair bivak eruit in de 18e eeuw? Beleef het zelf op 23 en 24 februari bij Slot Loevestein. Zo’n 120 soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag.
In 1752 liggen Schotse soldaten van het regiment Marjoribanks gelegerd op Slot Loevestein. Al vechten zij voor de Nederlanden, zij dragen hun eigen uniformen en vaandels. De Schotten staan bekend als dapper en strijdlustig. En zij maken indruk: ook bij de plaatselijke bevolking. Ook nu nog jaren later, kennen Brakel en Poederoijen, de dorpen vlakbij Loevestein achternamen, als Ermstrang en Mekaai.
Tijdens de winterbivak op Slot Loevestein slaan de legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein. In dit winterkampement is het een drukte van jewelste. De soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon op een wel heel bijzondere manier en vertellen elkaar grappen. Ook de volgers van het kamp voelen de spanning. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. En dan is het zover: de Veldslag Tijdens de Veldslag 2019 wordt een levendig en historisch beeld gegeven van het soldatenleven ten tijde van de Schotse legering, met als hoogtepunt een historische veldslag die wordt toegelicht door een spreker. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden vechten de nakomelingen van het Schotse Regiment Marjoribanks met hart en ziel. Dit unieke weekend is een slag apart.
Soldatenschool voor de kinderenNieuwe soldaten opgelet. Ter verdediging van het kasteel en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zal een nieuwe soldatenlichting plaatsvinden op Slot Loevestein. Leer de handelingen van het laden van het geweer en het vechten in een groep, want vechten doe je niet alleen. Hoe doe je kruit en een kogel in een musket?Hoe gebruik je een laadstok? Hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten? Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval?
Deze activiteit vindt heel de dag door plaats en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Eén keer per dag is er een ronde voor kinderen van 4, 5 en 6 jaar. Inschrijven kan op de dag zelf.
Overige activiteiten in en rondom het kasteelSoldatenverhalen: museumgidsen in het kasteel vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de Veldslag. Op een wel heel bijzondere manier maken ze hun geweer schoon. Ook vertellen ze over de Schotten die op Slot Loevestein gelegerd waren. Er is ouderwets speelgoed voor de kinderen. Burgerij laat het leven uit de 18e eeuw zien met o.a. muziek en dans. 
Praktische informatieZaterdag 23 en zondag 24 februari van 11.00 – 17.00 uur.Volwassenen: € 14,00Kinderen 4 t/m 18 jaar: € 9,50Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratisMuseumkaart: gratisTickets bestel je in onze webshop of koop je aan de poort.
Waarschuwing: er zijn harde knallen te horen tijdens de Veldslag. De schoten worden op afstand gelost, maar we adviseren om eventueel gehoorbescherming mee te nemen.
Parkeergelegenheid bij Slot Loevestein is beperkt. We adviseren u om over het water, via Woudrichem of Gorinchem, te reizen.
De leukste weg is over het waterWe adviseren om gebruik te maken van de veerdiensten. Niet alleen wegens drukte, maar ook omdat het leuk en bijzonder isVanuit Woudrichem vaart het kleine voetveer op beide dagen doorlopend van 10.30 – 17.30 uur.
Wil je vanuit Gorinchem komen? Dan kun je met korting gebruik maken van de watertaxi van Riveer. De watertaxi vaart op beide dagen van Gorinchem, via Woudrichem, naar Slot Loevestein: https://www.riveer.nl/veren-en-watertaxi/
De kosten voor de watertaxi bedragen normaal 6 euro p.p. voor een enkele reis Gorinchem – Loevestein. Maar Riveer biedt tijdens dit evenement een watertaxi-retour aan voor slechts 6 euro p.p., dus 50% korting. Bel 06 2255 8233 en bestel je kapitein naar Loevestein.

Bezoek website