Duo Extravaganza in Fort Nieuwersluis

Duo Extravaganza in Fort NieuwersluisFort Nieuwersluis

Neem een kijkje op het fort en luister daarna naar Duo Extravaganza met gevarieerd programma.
Geheime locatieVerborgen oase langs het Amsterdam Rijnkanaal, dit fraaie onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf deze plek konden de Nieuwe Wetering, de Vecht en de wegen langs deze rivieren onder schot genomen worden. Reden om hier in 1629 al een schans te bouwen. In 1673 werd deze versterkt als onderdeel van de (oude) Hollandse Waterlinie. Al die tijd bleef het fort zo geheim mogelijk voor de vijand. Het ontbrak zelfs op reguliere landkaarten. Ook na de Tweede Wereldoorlog, toen het fort zijn verdedigende functie al lang had verloren, bleef de functie het fort zo veel mogelijk geheim.Ontdek de geschiedenis van Fort Nieuwersluis en neem een kijkje in het torenfort en in de commandopost van de Bescherming Bevolking (BB).
ExtravaganzaJulija Hartig en Masha Iakovleva spelen, behalve in Duo Extravaganza, samen in meerdere formaties, zoals het Radio Filharmonisch Orkest en in het ROctet (Radio Octet, samengesteld uit de vooraanstaande strijkers van het RFO). Zij laten graag de schoonheid, elegantie en vreugde horen in het samenspel van hun Franse violen en eren hun geliefde instrumenten met een reis door het repertoire voor vioolduo. De finale is het virtuoze en romantische ‘Grand duo’ van Charles de Bériot, een Belgische violist die gedurende drie jaar kamervirtuoos was bij koning Willem I der Nederlanden.
De viool van Julija is gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume (Parijs, 19e eeuw) en staat bekend als de ‘Zimmermann-viool’. Louis Zimmermann bespeelde de viool als tweede concertmeester in het Concertgebouworkest. Het NMF heeft de viool sinds 1999 in bruikleen van wijlen violist Piet Nijland, die op zijn beurt tweede concertmeester was van het Nederlands Kamerorkest. Op deze manier blijft de viool een belangrijke en schitterende rol spelen in de Nederlandse beroepsorkesten.
Programma14.00 – 15.00 uur: Rondkijken op het fort15.00 – 16.00 uur: Concert met Duo Extravaganza:
Praktische informatieParkeren kan op het fortterrein.In de Theetuin wordt koffie/thee/taart en lunch verkocht. Trek tijdens de rondleiding warme kleding aan.

Bezoek website