Bloemen als inspiratiebron

Bloemen als inspiratiebronMuiderslot

Rondom het Muiderslot liggen bijzondere kasteeltuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in de keuken van het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen elk jaar een rijke oogst op: groente, fruit, kruiden, planten en natuurlijk … bloemen.
Bloemen als inspiratiebronKunstenaar Bas Meeuws fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van Rijksmuseum Muiderslot. Uit al deze foto’s heeft hij een uniek bloemstilleven gecomponeerd: ‘De lieve lent bij wintertyd’ (zie foto). Dit hedendaags fotografisch bloemstilleven toont in geuren en kleuren wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden. Het werk is geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw; het zit bovendien vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel. Meeuws vervaardigde nog een tweede Muiderslot stilleven: Untitled #146.  Vanaf 22 december 2018 zijn beide werken en nog meer hedendaagse bloemstillevens van Bas Meeuws te zien in de Gouden Eeuw route van het Muiderslot.
Groen in het kasteelDe kasteelzalen waar het werk van Bas Meeuws te zien is, worden al 20 jaar lang versierd door een bijzondere groep vrijwilligers van het Muiderslot: de Muzen. Zolang de tuinen bloeien, versieren de Muzen met materialen uit de tuinen de zalen van het Muiderslot. Van bloemen, takken, blaadjes, kruiden en vruchten uit de kasteeltuinen maken zij versieringen die gebaseerd zijn op de 17e-eeuwse bloemsierkunst.

Bezoek website